Intr-o calatorie recenta cu metroul am observant oamenii: erau tacuti, marea majoritate cufundati in telefoanele mobile, altii priveau in gol si foarte multi aveau priviri preocupate. Asta pentru ca avem cu totii acea voce interioara in capul nostru care, daca era lasata libera si verbalizata cu voce tare, toata linistea acelui vagon de metrou se transforma intr-un vacarm mai mare decat zgomotul unei multimi nemultumite.


Aceasta voce ne poate polua gandurile, ne poate induce emotii dureroase, ne poate bloca din actiune, ne poate critica si invinovati, ne poate ruina sanatatea, relatiile, pofta de viata si tot ce avem mai pretios pe lume. In astfel de situatii, ne percepem aceasta voce din capul nostru ca pe un dusman periculos.
Totusi, tot ea este cea care ne ajuta sa luam decizii, sa cantarim situatiile, sa ne ferim de pericole, sa ne imaginam scenarii de viitor, sa retraim amintirile, sa ne atingem scopuri, sa functionam in viata de zi cu zi si sa ne definim ca oameni, asa cum ne vedem cu proprii nostri ochi.


V-ati imaginat vreodata cum ar fi ca acest dialog interior sa dispara cu desavarsire? Aparent ne-am simti extraordinar, in sfarsit ar fi liniste in mintile noastre. Din experienta pacientilor care au suferit traumatisme cereblare insa, aceasta stare de bucurie nu dureaza mult, pentru ca urmeaza trairea unul gol imens si a unei deconectari de tot si de toate. Practic apare o amorteala profunda, o anestezie mentala si emotionala bizara care, chiar daca are niste beneficii pe termen scurt, totusi, daca persista, ne scoate din zona de oameni functionali.


Asadar este de dorit sa stim cum sa evitam sa devenim coplesiti si consumati de vocea din capul nostru, nu sa ne dorim ca ea sa dispara cu totul. Pentru ca si trairile negative isi au rostul lor in viata, provocarea fiind cum sa nu le permitem sa ne ingenuncheze ci cum sa le transformam in experiente cu sens, din care sa tragem concluzii utile pentru viitor.
Studii recente efectuate in laboratorul pentru studiul emotiilor si autocontrolului din cadrul Universitatii din Michigan au scos la iveala modalitati la indemana pentru linistirea zgomotului din mintile noastre. Un prim pas necesar in vederea implementarii acestor instrumente de lucru cu mintea este trairea unei stari de prezenta, in care sa fim capabili sa identificam zgomotul din cap si doza de toxic din el. Sa observam cum devenim robii propriilor noastre ganduri si cum starea noastra de bine este afectatata de ele.


Cu alte cuvinte, este necesar sa ne activam observatorul propriilor ganduri, inainte ca ele sa apuce sa ne epuizeze mental, emotional si fizic si sa ne conduca in stari de blocaj din care revenirea poate fi mai anevoioasa.
Cum se face acest lucru? Printr-o detasare lucida, sanatoasa, care ne permite un grag suficient de distantare fata de evenimentul sau trairea negativa si raportarea la acestea dintr-o perspectiva mai obiectiva, fara incarcatura emotionala mare. Cercetatorii din Michigan au descoperit cateva modalitati utile pentru calmarea bruiajului mental pe care il experimentam cu totii, zi de zi si aproape clipa de clipa:

  1. Imagineaza-ti ca ai in fata ta cel mai bun prieten si ca il sfatuiesti ce ar fi util sa faca atunci cand traieste o experienta similara cu a ta.
  2. Cand traiesti o situatie dificila, vorbeste cu tine insuti folosindu-ti prenumele sau pronumele la persoana a II-a. De exemplu, iti poti spune tie insuti: “Laurentiu sufera mult in aceste momente, lui Laurentiu ii vine sa planga, Laurentiu se simte ranit si abandonat”. Sau: “TU stii ca lucruri de genul acesta se intampla in viata, este firesc sa traiesti suferinta, sa te doara, sa simti ca te spargi in bucatele. Tu ai mai trait asemenea stari si ai reusit sa le depasesti, incearca doar sa iti amintesti cum ai procedat ultima data cand ai suferit din cauze similare”. Folosindu-te de propriul nume sau de pronumele TU vei incetini activitatea neuronala asociata cu zgomotul din minte si cu emotiile intense si vei obtine un pic de spatiu pentru a reveni la o gandire lucida.
  3. Imagineaza-ti cum vei simti peste 6 luni sau peste niste ani legat de experienta negativa care iti produce acum suferinta. Privind in urma peste niste timp, vei simti mult mai putina durere decat acum si astfel vei realiza cum, in viata, toate trec. Si bune si rele, ele se duc cu timpul.
  4. Daca te propcupa o cearta pe care ai avut-o cu cineva, imagineaza-ti ca esti o terta persoana si incearca sa expui un punct de vedere impartial, cautand o solutie cat mai buna pentru toti cei implicati.
  5. Scrie pe hartie ce simti si fa acest exercitiu 3 zile consecutiv, cate 15 minute pe zi. Gandurile, oadata asternute pe hartie, vor avea tendinta sa iasa, in mare masura, si din mintea ta si paharul cu amar se va mai goli putin, oferindu-ti un pic de spatiu pentru a te regasi interior si a merge mai departe.
  6. Creaza-ti un ritual – adica un set anume de comportamente care pentru tine au o anumita semnificatie. Poate fi vorba despre o rugaciune, o meditatie, o plimbare intr-un loc indragit care te incarca cu energie benefica sau orice alt ritual pe care ti-l poti construi in scopul de a obtine detasare si distantare fata de problema.
  7. Fa ordine in spatial in care iti desfasori activitatea. Vocea cicalitoare ne da adesea impresia ca am pierdut total controlul asupra propriei persoane. Facand ordine in jurul nostru putem obtine un grad de ordine si in gandire, iar controlul pe care-l exercitam asupra mediului exterior ne va ajuta sa reintram treptat si in controlul trairilor interioare.
  8. Petrece timp in mijlocul naturii, fie ca este vorba despre o plimbare prin padure, fie ca iesi pentru jumatate de ora in parcul de langa bloc. Contactul cu maretia naturii este fascinant si vindecator. Incearca sa iti folosesti toate simturile pentru a te umple de ce ofera natura: priveste cerul, miroase aerul, asculta sunetele din mediu, pasarile, oamenii, orice se aude si accepta-le ca fiind parte din normalul vietii, atinge un trunchi de copac, mangaie un animal de companie, gusta dintr-o cafea preferata si observa-i aroma si lasa-te invadat de senzatiile vii si naturale din jurul tau. Creierul isi va muta focusul de pe problema pe natura si astfel vei obtine un pic de distanta fata de emotiile si gandurile tale.
  9. Nu in ultimul rand, apeleaza la prieteni care stiu sa asulte activ, care pot empatiza cu tine si care-ti pot transmite ca sunt acolo atunci cand ai nevoie de un sprijin.

Aceste instrumente de lucru cu mintea merita incercate pentru ca vocea din capul nostru poate fi coplesitoare si ne poate scoate rapid din zona de confort, ducandu-ne in negura mentala si emotionala.
In astfel de momente, ajuta sa ne amintim ca orice om sanatos experimenteaza vocea interioara, ea este o parte intima din fiinta noastra si ne sta in putinta sa transformam un cosmar intr-o unealta utila pentru viata. Nu In ultimul rand, suntem singura specie capabila sa-si observe propriile ganduri, asadar poate ca merita sa incercam sa ne folosim de aceasta capabilitate.

Primele dovezi ca exista vocea sunt de la 18 luni. O au si mutii care isi imagineaza semne in cap in loc sa auda vocea lor spunand cuvinte, daca folosesti vocea in alta limba scade incarcatura emotionala, visam in alte limbi si in vis apare si vocea din cap,