Efectul placebo este definit ca fiind îmbunătățirea măsurabilă, observabilă sau care se resimte asupra sănătății, care nu se atribuie unui tratament real în desfășurare.

A fost facut in Italia un studiu pe doua grupuri de pacienti supusi unei interventii chirurgicale dificile, si care, dupa ce efectul anesteziei a trecut, au avut dureri mari. Unui grup de pacienti i s-a administrat o cantitate de morfina de catre un medic care a venit langa pat si le-a explicat ca urmeaza sa primeasca un tratament contra durerii. Celuilalt grup de pacienti i s-a adminstrat aceeasi cantitate de morfina dar de catre un aparat medical programat sa intervina in mod automat la trecerea efectului anesteziei. Grupul de pacienti care a stiut ca i se administreaza, de catre un medic, un tratament analgezic, a raportat o reducere semnificativa a durerii comparativ cu grupul al doilea de pacienti care nu a stiut ca sunt tratati contra durerii.

Studii cu rezultate similare au fost facute si in tratarea anxietatii, bolii Parkinson si hipertensiunii arteriale. S-a constatat ca tratamentul a fost mult mai eficient la pacientii care au stiu ca primesc un anumit tip de ingrijire de la care se asteapta rezultate benefice, comparativ cu pacinetii care nu au stiut ca sunt tratati, desi tratamentele aplicate au fost identice.

Efectul placebo este mai mult decat o reactie magica la o bomboana luata de un pacient caruia i se spune, de catre o persoana cu influenta, ca urmeaza sa se simta mai bine daca inghite bomboana.

Efectul placebo este despre mindsetul nostru, despre setarea pe care ne-o facem in creier reducand multitudinea de posibilitati de a interpreta situatiile de viata. Este un factor important pentru sanatatea si starea noastra de bine.

Exista studii care demonstreaza puterea mindsetului in medicina, sport, diete, lupta contra stresului si nu numai. Daca ne putem seta mindsetul legat de inteligenta si talentul nostru considerand ca sunt calitati care nu sunt fixe ci le putem imbunatati in timp, acest tip de mindset ne poate modifica succesul in viata. Toate aspectele vietii noastre pot si sunt influentate de felul in care alegem sa ne raportam la ele, asadar ne sta in putere sa alegem lentilele potrivite prin care sa privim lumea si viata.