Cu totii stim ce spun medicii: mancatul echilibrat, somnul odihnitor si exercitiile fizice ne ajuta sa fim mai sanatosi.
Lucrul la care nu ne gandim insa prea des este ca avem nevoie si de un “regim la ganduri” si de relatii armonioase cu cei din jur. Pentru ca relatiile sa fie armonioase este necesar in primul rand ca ele sa existe.
Traim intr-o era a singuratatii, desi, dpdv al tehnologiei, suntem mai conectati unii cu ceilalti ca oricand. Traim stari existentiale de izolare si un sentiment acut al lipsei de apartanenta la orice. Si, din pacate, acestea par sa contureze un trend social la nivel global.
Studiile arata ca singurătatea este la fel de rea și dăunătoare pentru sănătatea noastră precum fumatul a 15 țigări pe zi! Stiu, e mai rau decat ti-ai imaginat, dar ce poti face?
Iesi din casa, intalneste-te cu oameni fata in fata, socializeaza si zambeste des.
Daca tot te uit pe Netflix, fa-o alaturi de un prieten, in timp ce rontaiti popcorn si comentati actiunea filmului. Femeile-s experte in palavrageala, pentru ca pe ele le ajuta sa descarce stari emotionale tensionate. Asadar, trancane cu o prietena, va va ajuta pe amandoua.
Iesi la cafea cu oameni a caror companie iti place.
Suna-ti prietenii si rudele sa vezi ce mai fac, daca tot ii ai. Lasa deoparte gandurile de genul: “Nu il sun ca il deranjez”, sau “Nu il mai sun pentru ca numai eu sun, el nu da niciodata semne de viata”. Esti privilegiat, unii oameni nu au pe cine suna.
Inscrie-te in comunitati de oameni cu pasiuni similare cu ale tale, ii poti gasi pe Net, ei exista si sufera, ca si tine, de singuratate.
Suna-ti batranii; oamenii nu traiesc la nesfarsit.
Suna un terapeut, el te poate ajuta sa te simti mai bine in pielea ta si sa iti recapeti puterea de a face ceva pentru a-ti fi mai bine.
Nu in ultimul rand, pentru cei care cred ca sunt auziti fara a fi judecati, spune o rugaciune. Rugaciunile pot seta mintea in zone mai optimiste, cu speranta si nadejde, iar sentimental de singuratate poate sa se diminueze daca tu crezi ca cineva te aude.
Psiholog Dana Sitaru, www.arboca.ro