Neurocercetatorii au descoperit ca in hipocampul de adult (o regiune micuta din creier responsabila cu invatarea, memoria, orientarea in spatiu, starea mentala si emotiile) se produc 700 de neuroni noi in fiecare zi. Astfel, la varsta de 50 de ani, un adult a schimbat toti neuronii cu care s-a nascut in hipocamp.Acest fenomen se numeste neurogeneza.
In cazul pacientilor cu depresie, hipocampul produce putini neuroni noi sau nu produce deloc. Prin administrarea de antidepresive creste productia de noi neuroni si starea mentala a pacientului se imbunatateste semnificativ.
Studiile arata ca productia de noi neuroni in creier este o chestiune de alegere a fiecaruia si poate fi controlata adoptand un stil de viata sanatos. Neurogeneza are loc daca reducem stresul, daca facem sport aerob sau orice alt gen de activitate fizica, invatam lucruri noi, aderam la o dieta saraca in calorii si tinem post intermitent.
Asadar, efectul dietei in dispozitie, memorare si sanatate mentala este mijlocit de productia de noi neuroni in hipocamp care vine odata cu o stare mentala pozitiva si ajuta la prevenirea declinului cognitiv asociat cu varsta si stresul.