Fiecare dintre noi a fost afectat, intr-o masura mai mica sau mai mare, de ceea ce aceasta pandemie a adus in vietile noastre.
Sunt cateva categorii de persoane a caror sanatate mentala poate avea de suferit mai mult odata cu trecerea timpului. Intre acestia se numara cadrele medicale din linia intai, persoanele carora le-au murit oameni dragi din cauze covid, cei care si-au pierdut locul de munca sau cei care au contactat boala si au facut forme severe, fiind spitalizati la terapie intensiva.
Dupa spusele psihiatrilor si cercetatorilor, exista cateva posibile efecte pe termen lung ale pandemiei, la nivel mondial.
Un professor de psihiatrie de la universitatea Harvard, specializat in studiul traumei si al stresului, sustine ca incertitudinea la care oamenii au fost expusi in timpul evenimentelor amenintatoare pentru viata lor, informatiile contradictorii primite din media, stresul, teama si descurajarea au condus la epuizare psihica (burnout), avand un efect toxic asupra psihicului uman.
Este de dorit sa urmarim semnele stresului si anxietatii in vietile noastre si sa cautam ajutor psihologic specializat in timp util, inainte ca aceste aspecte sa se cronicizeze, sa ne afecteze functionalitatea in toate planurile vietii sau sa conduca la depresii cu grad avansat de severitate.
Privind retrospectiv la perioada pandemiei SARS din 2003 sau a epidemiei ebola din 2013-2016, persoanele care au stat in carantina in acest timp au prezentat un risc mai ridicat de a dezvolta depresii severe.
Un alt posibil efect pe termen lung al pandemiei poate fi tulburarea de stres post traumatic, care poate sa produca cosmaruri, ganduri obsesive, emotii negative puternice sau imagini nedorite cu evenimente petrecute in trecut. Ele pot sa apara la distante mari in timp fata de evenimentele traumatizante, uneori chiar si la ani de zile dupa trauma.
Exista pericolul abuzului de substante, alcool sau orice alte dependente, mai ales in cazul persoanelor care prezentau deja un istoric de adictii sau a celor cu predispozitii de acest gen. Pentru persoanele cu istoric de tulburari sau afectiuni mentale exista riscul unor recaderi.
Nu in ultimul rand scoala online poate sa aiba efecte pe termen lung asupra dispozitiei mentale a copiilor care au fost, pe o perioada prelungita de timp, privati de interactiunea cu alti copii, de joaca, de bucuriile varstei, de socializare, de tabere, de excursii, de mers la teatru sau film. Cumva pandemia le-a rapit copiilor etape frumoase ale copilariei cu care nu se vor mai intalni niciodata.
Si in cazul adolescentilor lucrurile pot avea urmari similare. Intr-o etapa a vietii in care ei simt ca totul este posibil, au fost nevoiti sa traiasca restictii, izolare de colegii de breasla, incapacitate de a se distra si de a socializa dupa bunul plac si tristetea de a nu putea sa participle la evenimente mult asteptate si planificate care le aduceau bucurie si amintiri de neuitat, cum ar fi serbarile de final de an, de final de scoala si intrare la liceu, zile de nastere, etc.
Starea prelungita de alerta, incertitudine, teama si stres poate conduce la modificari ale starii mentale si emotionale a oamenilor.
De aceea orice metoda de coping cu stresul este bine-venita, cercetatorii recomanda plimbarile in aer liber, meditatia, jocul, respiratiile si orice reuseste sa va redea.