รn aceastฤ perioadฤ a anului, corpul nostru se pregateste, alaturi de intreaga natura, pentru trecerea in anotimpul rece.
Ceea ce numim ASTENIE DE TOAMNA este o stare de obosealฤ, apatie, slฤbiciune sau chiar epuizare ศi apare ca urmare a dificultฤศilor de adaptare pe care organismul uman le resimte in timpul schimbarilor sezoniere. Astenia poate sa vina si cu obosealฤ corporalฤ, dureri musculare, irascibilitate, schimbari de dispozitie ศi posibile dureri de cap.
Trecerea la ora de iarna aduce cu sine modificฤri in rutina zilnicฤ, lucru pe care avem tendinta sa il neglijam dar aceasta nu ii dimineaza efectele. In plus, noaptea fiind mai lunga productia de melatonica creste si devenim mai somnorosi, in timp ce productia de serotonina (hormonul fericirii) scade.
Simptomele asteniei de toamnฤ nu sunt grave, nu necesita medicatie, dar pot afecta calitatea vieศii. Putem observa scฤderea performanศei academice, ศcolare sau la locul de muncฤ, diminuarea energiei ศi a motivaศiei, tulburฤri de dispoziศie, obosealฤ, tristeศe, apatie, lipsฤ de interes, iritabilitate, lipsa sau, din contra, excesul apetitului, scฤderea libidoului, dificultati la adormire.
Desi este o simptomatologie tranzitorie, care dispare treptat odatฤ cu adaptarea la anotimpul rece, putem lua mฤsuri atรขt pentru a preveni, cรขt ศi pentru a depฤศi mai usor simptomele.
Se recomandฤ:
โข Dietฤ echilibratฤ, moderatฤ รฎn proteine ศi sฤracฤ รฎn zaharuri, sodiu ศi grฤsimi saturate.
โข Consum moderat de alcool si cafeina.
โข Incercati sa dormiti 8 ore / zi si dormiti noaptea, nu ziua.
โข Evitaศi expunerea la ecrane รฎnainte de a merge la culcare.
โข Efectuaศi activitati fizice, de preferat in aer liber.
โข Hidratati-va adecvat
โข Evitati izolarea si socializati cu oameni pozitivi, care va stimuleaza si inspira.
Daca simptomele persista si afecteaza functionalitatea zilnica, este foarte important sa se investigheze un posibil diagnostic deoarece exista si tulburari psihice asociate cu schimabrea de sezon si acelea trebuie tratate diferit.